Duurzaamheid
Zoals je wellicht weet, zijn de meeste van onze items gemaakt van biologisch katoen. We gebruiken de beste kwaliteit biologische shirts, rompers, truien,... en in de meeste gevallen zijn die ook fairtrade.
Wat is biologisch katoen?
Het grootste verschil tussen biologisch en gewoon katoen, is het feit dat biologisch katoen gekweekt wordt zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden, insecticiden en GGO's (Genetisch Gemodificeerde Organismen). Al die producten zijn namelijk niet enkel schadelijk voor het milieu, maar ook voor de landbouwers en de eindconsumenten.
Biologisch katoen wordt ook op een zodanige manier geteeld, dat deze teelt een kleinere impact heeft op het milieu. Deze teelt gebruikt namelijk minder water dan de teelt van gewoon katoen.
Wat is fairtrade katoen?
De teelt van gewoon katoen wordt dikwijls gelinkt aan schendingen van de mensenrechten en gedwongen kinderarbeid, waar landbouwers geen toegang hebben tot de nodige beschermende uitrusting, geen bescherming tegen schadelijke stoffen krijgen en soms zelfs geen toegang hebben tot schoon drinkwater.
Welke rol speelt KMLeon?
Wij gebruiken shirts, truien, rompers,.... die gecertificeerd zijn, om zo onze klanten de beste kwaliteit van biologische, fairtrade kleding te kunnen geven.
De certificaten die onze leveranciers hebben zijn:
OEKO-Tex 100 Standard is een onafhankelijk certificatiesysteem dat textielgrondstoffen, tussenproducten en eindproducten op schadelijke stoffen in alle productiestadia test.
Het officiële EU label for Greener Products. Producten met dit label hebben een relatief bescheiden impact op lucht, water, bodem, kwaliteit, verbruik van natuurlijke hulpbronnen, opwarming van de aarde en biodiversiteit.
Het Fairtrade Certification Markis de officiële garantie dat het katoen in dit product gecertificeerd is in overeenstemming met internationale Fairtrade-normen.
Het GOTS (Global Organic Textile Standard) is een garantie voor de biologische status van textile; van het oogsten van ruwe katoen, tot het verzenden van de afgewerkte kledingstukken, terwijl ervoor gezorgd wordt dat alles op een milieuvriendelijke en social verantwoorde manier gebeurt.
SA8000 is gebaseerd op de principes van internationale mensenrechtennormen. Het meet de prestaties van bedrijven op acht gebieden: kinderarbeid, dwangarbeid, gezondheid en veiligheid, vrije associatie en colleciteve onderhandelingen, discriminatie, disciplinaire praktijken, werktijden en compensatie.