Gratis verzending vanaf €50! (behalve op stoffen)

Knip en stik t-shirt ©

Gepost door Lisa Leleu op

KMLeon Knip en stik t-shirt ©

Wat heb je nodig?

  • Je kant-en-klare bedrukte stof, voorgewassen, gedroogd en gestreken (*zie wasvoorschriften op het einde van deze werkbeschrijving)
  • Gewone naaimachine met een tricot tweelingnaald
  • Optioneel: overlockmachine
  • Garen in een bijpassende kleur (Tip: maak je een t-shirt met kleurvlakken? Dan kan het net leuk zijn om een contrasterend kleur garen te gebruiken!)
  • Spelden
  • (Stof)schaar
  • Strijkijzer
  • Meetlint
  • Kleermakerskrijt
  • Werkwijze

Een tip voor je begint: de naadwaardes zijn reeds inbegrepen in je patroon. Die staan echter niet aangeduid, aangezien je dan zichtbare lijnen op je t-shirt zou kunnen krijgen. Hou er rekening mee dat er aan alle naden 1 cm extra getekend is. Dit betekent dat je alle naden (met uitzondering van de zoom en de mouwzomen) op 1 cm breedte zult stikken. Op de meeste naaimachines staan kleine streepjes op de steekplaat, die je kan gebruiken om altijd dezelfde breedte aan te houden:

 

Meet met een lintmeter na welk streepje je kan volgen, door de afstand tussen het streepje en je naald te meten. Val je net tussen twee streepjes in? Dan kan je je naald altijd verplaatsen naar links of rechts.

 

Werkbeschrijving:

  1. Knip de 5 delen van je t-shirt uit de stof (voorpand, achterpand, 2 mouwen en een nekboord). Knip op de stippellijn, niet op de buitenste gekleurde rand. Die laatste dient enkel om te garanderen dat de print over de volledige oppervlakte van de stof geprint wordt. De naadwaardes zijn overal inbegrepen. Je hebt dan 1 cm inbegrepen aan de zijnaden, de hals, de schouders, de nekboord en de mouwen. Aan de onderste mouwboord en de zoom van je t-shirt is 2 cm naadwaarde inbegrepen.

 

Geef een klein knipje (niet te diep!) in de mouwkop, waar het streepje staat. Op die manier weet je straks waar het midden van je mouw moet komen. Tip: vind je het knipje niet (meer) terug? Vouw dan de mouw dubbel, met de zijkanten op elkaar. De mouw is symmetrisch, je kan je knipje dus gewoon in het midden van de gevouwen mouw geven.

 

 

  1. Leg de geprinte kanten van voor- en achterpand van je t-shirt op elkaar, speld deze vast en naai de schouders aan elkaar. Dit kan je doen met een zigzagsteek op je gewone naaimachine of met de overlock. Wees voorzichtig als je spelden gebruikt in combinatie met een overlock! Zorg ervoor dat de spelden niet in contact kunnen komen met je messen of je kan zware schade berokkenen aan je overlockmachine.

 

 

  1. Leg de mouwen (indien 2 verschillende mouwen: kijk goed welke de linkse en welke de rechtse mouw is!) met de geprinte kant op de geprinte kant van voor- en achterpand. Het knipje in de mouw duidt het midden van de mouw aan en dat leg je midden op de vorige naad (schoudernaad).



Speld vast. Tip: Tip: speld eerst het midden en de twee uiteinden vast, dan pas de rest, op die manier zal de mouw mooi in de armsopening passen. Naai de beide mouwen in de armsgaten (ook hier weer met een zigzagsteek of met de overlock).

 

 

  1. Vouw het t-shirt nu helemaal dicht, met de geprinte kanten op elkaar. Ook de mouwen vouw je dicht. Je krijgt nu je volledige t-shirt binnenstebuiten te zien. Speld de beide kanten vanaf de mouw tot aan de zoom volledig vast. Tip: het patroon (strepen, kleurvlakken,…) zou vanzelf of elkaar moeten passen, maar kijk dit toch goed na, terwijl je alles vastspeldt. Doordat de stof elastisch is, kan die soms een beetje rekken, waardoor de stukken onbedoeld niet meer helemaal zouden kunnen passen.. Naai deze naad dicht met de zigzagsteek of de overlock.

 


 

  1. Maakje een V-nek t-shirt? Sla dit deel (punt 5) dan over en neem er de V-nek add-onhandleiding bij. Volg die volledig en herneem dan deze handleiding op punt 6. Neem nu de nekboord en zet de korte uiteinden aan elkaar vast (geprinte kanten aan elkaar).

 

 

Vouw de nekboord nu in twee (eventueel kan je deze plat strijken). Draai je t-shirt naar de goeie kant, zodat die goede kant (geprinte kant) nu naar buiten ligt. Leg de nekboord met de open kant tegen de halsuitsnijding. Speld deze vast, terwijl je die een beetje openrekt. Je zal zien dat de nekboord kleiner is dan de halsuitsnijding, maar dat hoort zo. Op die manier zal je een mooi aansluitende nekboord maken.

 

Zorg ervoor dat de de naad van de korte uiteinden aan het midden van de nek aan je achterpand uitkomt.

 

Tip: om dit gemakkelijk te doen, kun je eerst het midden van je voor- en achterpand met een speldje aanduiden, door je t-shirt dubbel te vouwen en een speldje in het midden te steken.

 

Zet nu de nekboord vast aan de hals van je t-shirt. Gebruik hier zeker een zigzagsteek of de overlock voor, want dit is een stuk van je t-shirt dat dikwijls uitgerokken wordt en dan is zo’n rekbare steek absoluut vereist! Rek je t-shirt een klein beetje uit terwijl je naait, dat voorkomt eventuele (zichtbare) plooitjes aan de halsuitsnijding.

 

 

  1. Werk de zoom van het t-shirt en van de mouwen af met een zigzag- of een overlocksteek.


Duid vanaf de onderkant rondomrond 2 cm aan en vouw deze dan naar binnen. Je kan deze ook weer plat strijken.


Speld die zomen nu vast en zet ze vast met de naaimachine met tweelingnaald.

Tip: zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de open rand naait, dit zal ervoor zorgen dat je uiteindelijke zoom mooi plat blijft liggen en niet omkrult.

 

 

  1. Vouw de naadwaardes van de nekboord naar je t-shirt toe (naar beneden) en zet deze ook vast met je naaimachine met tweelingnaald. Dit zorgt voor een heel mooie afwerking én voor beter draagcomfort. Tip: Tip: voor het mooiste resultaat begin je hiervoor ook in het midden van het achterpand.

 

 

  1. Klaar!

 

* Wasvoorschriften:

wanneer je je stof ontvangt, dan moet je die altijd wassen, om te vermijden dat die krimpt nadat die geknipt en genaaid wordt. Zorg ervoor dat je de stof wast (bij voorkeur in een wasnet, om verkleuring door wrijving in de wasmachine te voorkomen). Gebruik een mild wasmiddel. Zorg ervoor dat je wasmachine is ingesteld op 800 toeren per minuut of minder. Droog de stof niet in de droogtrommel, maar hang het open op om te drogen. Zodra je stof gewassen en gedroogd is, zorg er dan voor dat je die strijkt (liefst op de achterkant van de print), zodat, wanneer je die knipt, de stof mooi plat is. Na het knippen en naaien, was en droog het afgewerkte stuk dan op dezelfde manier. Hierdoor blijven de kleuren van de print zo lang mogelijk levendig.

 

 

 


Deel deze post



← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.